Triathlons historia

Triathlon tros komma från Frankrike med uppkomst kring 1920-1930 talet under de franska namnet Les trios sports där man började med tävlingar i Poissy och Meulan. Kollar man tillbaka från historiska sportreportage från denna tid så bestod momenten i denna typ av triathlon av 3 km löpning, 12 km cykel och där det hela avslutades med simning över den franska floden Marne. Även på denna tid utfördes samtliga moment utan avbrott.

Men den moderna triahlonen, mer lik den vi idag ser, har sitt ursprung från 50 år senare där man i Mission Bay, Kalifornien, genomförde en tävling arrangerad av den lokala löparklubben. Här deltog 46 personer i ett sim, cykel och löplopp. Det var i samband med detta som man började använda termen Triathlon. Logik bakom detta hämtas från dåvarande skidskytte benämningen Biathlon som britterna kallade sammanslagningen av längdskidor och skytte, skidskytte.

Tävlingen i Mission Bay följdes upp av att man 1977 höll tävlingen Hawaiian Ironman Triathlon, en komplett modern långdistanstriathlon. Här snackar vi 3,86 km simning, 180,2 km cykel och 42 km löpning. Hawaiian Ironman var resultatet av en dispyt mellan simmare, cyklister och löpare som alla hävdade att just sin sport var mer krävande än de andra. Självklart kunde detta enbart lösas genom att göra upp, istället för att diskutera, och så blev det. Man slog ihop Waikiki Roughwater, Around-Oahu och Honoulu Marathon till ett stort lopp.

Vid millennieskiftet år 2000 så fick triathlon äntligen komma in i det stora rampljuset, sporten beviljades inträde i de Olympiska Spelen. Förutsättningen för att en sport ska komma med i OS är att sporten måste ha tillräcklig spridning runt om i världen och vid denna tidpunkt bedömdes triathlon ha tillräckligt många utövare för att komma med. År 2000 deltog 34 länder och till 2008 så har 43 länder deltagit vilket visare på vilken växande sport och idrottsgren som triathlon utgör.