Nybörjare triathlon

Grenarna

Triathlon består av de tre grenarna cykling, simning och löpning. Allt för att testa just din uthållighet och sätta dig och din kropp på prov. De tre grenarna utförs efter varandra, helt utan avbrott, och den som är först i mål efter sista grenen vinner tävlingen. Vanligtvis brukar man avsluta med löpning, men det kan variera, och att man kör simning och växlar till cykel, för att sen göra den andra växlingen och övergå till sista etappens löpning. Alla byten sker i ett strukturerat växlingsområde där varje triatlet har en egen plats för sin utrustning för förvaring av cykel, löpskor och övriga kläder.

I Sverige finns över 200 triathlonföreningar. Så vill du komma igång med triathlon och utmana dig själv samtidigt som du blir ett friskare jag, så ta gärna kontakt med närmaste förening för att hitta likasinnade!
 

Game-season vs. off-season

Som i de flesta sporter så finns en game season och en off-season. Under off-season handlar det mesta om att lägga grundfysiken. Här pratar vi uthållighet, kondition och styrka och ju närmare game season man kommer så övergår detta till fokus på att öka själva snabbheten. Samma schema är ju extremt vanligt förekommande i andra idrotter, på elitnivå, men skillnaden mot triathlon ligger framförallt i att man här måste träna kroppen på att effektivt växla mellan de olika momenten, även kallade brick sessions. En av de största utmaningarna ligger mellan triathlonmomenten cykling och löpning, där cyklingen ofta ställer till det då musklerna har bildat en statisk inställning och position under en längre tid för att snabbt gå över till att hitta det rätta löpsteget. Det är inte ovanligt att man som triatlet behöver flera kilometer för att komma in i rätt löpsteg, men ju bättra vältränad man är i övergångarna desto mer tid finns att tjäna.